Skip to main content

Gode råd for vask av vinterklær. Gode råd for vask av vinterklær.

Vaskeguide for vinterklær

Like gøy som det er å ta frem vinterklærne er det å pakke de vekk for sesongen. I begge tilfeller er det ekstra hyggelig at vinterplaggene er rene.

Mange av oss er redde for å gjøre vondt verre når vi skal få vinterplagg rene. Hva om vi rett og slett ender med å ødelegge dem?

– Det vanligste spørsmålet vi får, er hvordan dunjakker bør vaskes, forteller Malins Skaar, leder av Lilleborg Forbrukerservice.

– Mange kvier seg for å gå i gang, fordi de frykter at jakken vil ende opp helt flat etter vask. Gjør du det på riktig måte, vil den derimot se like fin ut som før!

En annen utbredt misforståelse, er at plagg som bare inneholder en liten andel ull kan vaskes sammen vanlig tøy på normal vask. De bør derimot behandles som rene ullplagg.

Her har vi samlet flere lure vasketips for vask av vintertøy.

Slik vasker du vinterklær:

Ullundertøy

Dette bør vaskes etter behov. Ull behøver ikke vaskes like ofte som for eksempel bomull, ettersom det renser seg selv når du henger det ut til lufting. Når du likevel mener ullplaggene trenger en vask, så bruk et ullprogram på vaskemaskinen og Milo.

Ofte inneholder sokker kun noe ull, mens resten er andre materialer. Det er likevel viktig å vaske disse som ull, hvis ikke risikerer du krymping og hull.

Har du fått vanskelige matflekker på ulltøy, kan du bruke noen lure knep som vi viser deg her.

Goretex-klær

Du bør alltid sjekke vaskeanvisningen, men generelt kan du benytte flytende vaskemiddel og vaske klærne på 30–40 grader. Viktig: Unngå tøymykner og tørketrommel! 

Fleece-gensere

Ofte bruker vi andre plagg under fleece–genseren, og vi kan dermed bruke den flere ganger før det blir nødvendig med vask. Vask det på vrangen, slik at plagget forblir pent lengst mulig. Tips! Bruk tøymykner, det motvirker statisk elektrisitet som er vanlig på fleece!

Skinnhansker

Skinnhansker bør i utgangspunktet ikke vaskes, men hva om du for eksempel får skismøring på dem? Tar du sjansen, kan du lage en vaskeløsning med lunkent vann og Milo, og vaske forsiktig over.

Dunjakker

Dunjakker bør kun vaskes ved behov, da det er tidkrevende ... Se jakkens vaskeanvisning. Det vanligste er å bruke Milo og vaske jakken på finvask på 30–40 grader. Er den fuktig når du tar den ut, så legg den gjerne mellom to frottehåndkler og press ut litt av fuktigheten.

Deretter er det en stor fordel å tørke den i tørketrommel, med to–tre tennisballer (helst dem du får kjøpt til akkurat det formålet, for eksempel på Jysk). Ta jakken jevnlig ut, og pass på å fordele dunen slik at den ikke klumper seg.

Luer, votter og skjerf

Disse bør vaskes når de er møkkete eller lukter surt. Vanligvis tåler votter og luer 30–40 grader og vanlig vaskemiddel. Se vaskeanvisningen på plagget. Har du et dyrt skjerf som du er ekstra glad i, bør du kanskje vaske det for hånd.

Lammeskinn

Hvis de kan vaskes i maskin, bruk vaskemaskinens ullprogram på 30–40 grader, og Milo. Se alltid vaskeanvisningen på plagget. Her står det også om det kan vaskes i maskin eller ikke. 

Cherrox

De vanligste ”kjerringrådene” lyder som følger: Skoene kan enten vaskes i maskin på finvaskprogram på 30–40 grader med vanlig vaskemiddel (gjerne flytende), eller du kan lage vaskevann med flytende vaskemiddel i en bøtte og sett dem oppi. Spyl dem i dusjen etterpå, og la dem tørke.

Husk: Sjekk produktets anvisning først, og følg alltid produsentens anbefalinger!

How useful was this for you?

  • Your rating is 5 out of 5 stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vaskeguide for vinterklær Rating: 4.6/5
  • Currently 4.5 out of 5 Stars.

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Malin Skaar
Ekspert på: Rengjøring og stell av tekstiler

Hei,
Jeg er leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Jeg tar i mot daglige henvendelser fra forbrukere, og har god erfaring med å svare på spørsmål. Spør meg om alt som har med Lilleborgs produkter å gjøre! Jeg svarer også på generelle spørsmål om rengjøring, tøyvask og flekkfjerning.