Skip to main content

Vask riktig! Lær deg å vaske skitøyet riktig.

Slik vasker du skiklærne

Mange nordmenn finner veien opp til fjellet i påsken, og skiturer er obligatorisk for mange. Dette er en super aktivitet for hele familien. Men vet du hvordan skitøyet skal vaskes?

Påske vil for mange assosieres med hytteturer, skiturer, appelsin, kakao og appelsiner. Kom dere ut på tur, og nyt påsken! Men hvordan skal egentlig skitøyet vaskes?

Du vil kanskje tro at skijakken ikke behøver å bli vasket så ofte, men da tar du feil. Møkk, i form av olje, svette og talg, kan tette porene på jakken. Da vil ikke materialene i plagget fungere slik som det skal. Vask skijakker- og bukser minst én gang i året

Kanskje ser jakken like fin ut som vanlig, men det er ikke alltid møkk synes. Vask derfor både bukse og jakke minst én gang i året. Bruker du plaggene mye, bør de vaskes oftere.

Jakken kan vaskes i maskinen, men du bør i forkant ha lest vaskeanvisningen nøye. Er plagget i Gore-Tex eller andre pustende/vannavstøtende materialer, bør du bruke et vaskemiddel som er egnet til det (spør noen i en sportsbutikk om du er usikker). Det anbefales ofte å bruke et rensemiddel først, for deretter å vaske med en slags impregnering.

Flytende tøyvaskmiddel slik som for eksempel OMO og Blenda Sensitive, kan også brukes til Gore-Tex eller andre pustende/vannavstøtende materialer.

PS: Ikke bruk tøymykner eller tørketrommel!

Slik vasker du ulltøyet

Nordmenn er storforbrukere av ulltøy, og mange har disse plaggene under skibuksen- og jakken når de skal på skitur. Disse må vaskes oftere enn yttertøyet, på et skånsomt program.

Skal du vaske ullundertøy i maskinen, bør du vaske tre-fire plagg om gangen, på 40 grader med et ullprogram. Bruk kort sentrifugering, og et vaskemiddel beregnet på ull og silke (gjerne Milo).

Når plaggene skal tørkes, legger du dem flatt, for eksempel oppå et tørkestativ. Du kan også pakke det inn i håndklær, og tørke det på et gulv med varmekabler.

Vask av fleece, votter og luer

Er det kaldt ute, bruker mange en fleecegenser mellom ull/superundertøyet og ytterjakken. Når fleeceplagget skal vaskes, bør du vrenge det. Bruk skyllemiddel for å motvirke statisk elektrisitet.

Fleece kan normalt sett vaskes på vanlig program på 60 grader, men les vaskeanvisningen først. Luer og votter bør vaskes når de er møkkete eller lukter surt. Disse plaggene tåler vanligvis vask på 30-40 grader med vanlig vaskemiddel. Se på vaskeanvisningen først.

(Kilde: www.kk.no)

How useful was this for you?

  • Your rating is 4 out of 5 stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Slik vasker du skiklærne Rating: 4.3/5
  • Currently 4.5 out of 5 Stars.

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Malin Skaar
Ekspert på: Rengjøring og stell av tekstiler

Hei,
Jeg er leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Jeg tar i mot daglige henvendelser fra forbrukere, og har god erfaring med å svare på spørsmål. Spør meg om alt som har med Lilleborgs produkter å gjøre! Jeg svarer også på generelle spørsmål om rengjøring, tøyvask og flekkfjerning.